Posted on

Google stora uppdatering 2012 – ännu viktigare med seo

Google vill sluta att bara länka till andra hemsidor. De kommer framöver arbeta för att få fler besökare att hitta det de söker direkt på Googles egna hemsida, eller söklist. Affärsiden med en sökmotor, är att visa resultat baserat på en sökfråga och därav hitta relaterade sidor.

Googles försök att konkurrera med Facebook om ett socialt nätverk i Google+, verkar vara ett halvhjärtat försök (trots stor marknadsföring) till att skapa ett socialt nätverk. I själva verket fokusera på Google+ att visa releterade annonser till dina intressen.

Vi har redan sett att stora delar av sökresultaten upptas av Googles egna sajter. Detta kallas för semantiska sökningar. Alltifrån Youtube-klipp till att Google hämtar egen information i descriptiontexter samt lägger ut telefonnummer, öppettider, kartor med Google Maps. Se exempel nedan.

Google jobbar på att bli bättre på att förstå vad användaren söker efter, istället för att endast fokusera på exakta sökordet. Vilka variabler Google kommer titta på, kommer vi nog aldrig få reda på. Men förslagsvis är att det kommer bli viktigare att optimera en hel webbplats och synas brett. Kanske kommer vi i framtiden se ett mer utökat användande av Google Profilesidor.

Det enda man faktiskt vet är att Google har byggt upp en databas om ”specifika objekt”, som  går att läsa på Dagens Nyheter, där personer, platser och saker associeras med varandra. Sökord som du länkar på, skriver om, kan komma att visas i samband med sökningar i ditt namn. Se dokumentärern Du är Googlad.

Ett steg till att skapa mer semantiska sökningar är att ”förhandsvisa” andra sidor och på så sätt få besökaren att stanna kvar på Googles egna söklista längre. Se exempel nedan.