Posted on

Webbdesign – Köpa, knäppa av bra bilder

Har ni sett att vi gjort om vår sajt? Ja, mycket text har vi lyckats pressa in. Dock extremt lite bilder. Varför?

Det finns en problematik med bilder på nätet.

Copyrightskyddade bilder. Har du någon gång sett den perfekta bilden som du bara måste ha med i din powerpointpresentatoin eller lägga ut på din blogg? Så ser du i bästa fall att det är en nyhetsblaska som äger den. Då har du en chans att fråga snällt om du kan använda den – och om du har tur får du efter några dagar ett inbetalningskort på några hundra kronor.

I annat fall så ligger bilden redan på en blogg utan källhänvisning. Å har du riktigt otur använder dina konkurrenter redan bilden.

Mobilkameran. Alla äger väl en smartphone och en mobilkamera. Så det borde inte vara så svårt att faktiskt ta egna bilder och direktpublicera på din hemsida. Med lite fantasi och bra ljus går det enkelt att ta bra bilder.

Köpa bilder. Trots att du har en egen stor bilddatabas, så ska du publicera ett inlägg och hinner inte vänta på en bild. Så finns det hjälp att få. Det finns ett stort antal sajter som säljer bilder. Fördelen är att webben inte kräver stora bilder. Du kan för 500 kr få en handfull bilder. För en större summa kan du få ensamrätt på bilden.

Ska du köpa bilder. Rekommenderar jag:

Det är viktigt med bilder på webbsidor

Vissa branscher är det dock svårt att köpa bra bilder till. Samtidigt som allt fler webbdesigner kräver att alla sidor på hela webbplatsen ska ha en passande bild. Bilder ökar intresset för texten och därmed lockar fler läsare. På Mediemänniskan skriver de att :

”..ansikten har en magisk attraktionskraft, våra ögon dras till ansikten. En pryl blir mer intressant om den får ett ansikte”.

Med den sociala webben finns också åtaliga exempel på när företagledare profilerar på företagets hemsida istället för exempelvis logotypen. Se till exempel mitt favoritförlag redaktionen.se, där Stefan Ekberg, förläggare och ägare figurerar på deras reklam. Eller våra branschvänner Jajja som profileras genom deras bloggare Urban Lindstedt.

PS: Har du precis som vi ont om bilder. Försök då göra texten mer lättläst med rubriker, formateringar, citat och punktlistor. DS