Posted on

Säkra din inkomst som egenföretagare i IT-branschen

IT-sektorn är en knepig sektor. Det är en berg-och dalbana sektor. I högkonjektur, som nu, så finns det mängder av jobb. Framförallt inom innovationer och jobben finns ständigt på listorna över de mest attraktiv kompetenserna eller brist på personal. Det är också en känslig sektor för lågkonjektur samt en svår arbetsmarknad där du både kan få bra/dåligt betalt i multinationella bolag med arbetsmarknadsregler från USA eller bra / dåligt betalt på ett rookiebolag i en källarlokal. Oavsett så är det en utvecklande arbetsmarknad och för dig som har intresse av teknik och datorer så bör du slänga dig ut och klättra dig uppåt. Om du frågar entreprenörer och egen företagare vad de tycker är roligast i sina jobb, så är det utmaningen, utvecklingen och egen bestämmandet. Branschen är också öppen för dig som inte har någon kompetens på papper, en självlärd kompetens kan vara minst lika värdefull som en högskoleutbildning. Kan vara i den bransch där du kan få bäst betalt utan en formell utbildning. Jag hade en kollega för några år sedan som fick ett samtal från skolans rektor där de upptäckt att hans son hade startat 2010-talets nya Facebook, 13 år gammal! De hade till och med hittat ett sätta att kunna ta betalt och det var av den anledningen som rektorn ringde till hans far. De löste alltså något som våra medier stångas med dagligen, hur man tar betalt för sitt arbete online. Är du kunnig teknisk och är i startgroparna på att starta ditt eget första bolag, möjligen hemma i källaren hos päronen? Då ska du få mina tips som företagare i IT-branschen.

Mina 3 bästa tips till dig som vill starta eget inom IT-branschen

  1. Tro på dina kunskaper, är du intresserad och driven i det du gör – tro på dig själv. Det finns så många som inte förstår sig på branschen och håller tillbaka unga människor för att de är rädda. Var inte rädd, träna istället på att presentera det du säljer på tre sekunder. Det ska var enkelt att förstå även för en grottmänniska.
  2. Skaffa referenser. Ett papper med examen eller intyg säger inte så mycket om din kompetens. Det skadar såklart inte men istället för att jaga papper, jaga de stora kunderna genom att gå på mingel, skaffa jobb och fråga om du får ha dem som referenser senare. Se till att hålla regelbunden kontakt med cheferna, det är ofta de som byter jobb och tar med sig personal till nästa ställe. Var inte heller rädd att rekommendera andra, då kanske de rekommenderar dig i nästa läge. Skapa dig ett kontaktnät och se till att hålla kontakten.
  3. Mitt bästa tips kommer såklart sist: Ta hjälp där du kan. När jag var rookie så gick jag på niten att provjobba, leverera en testsida etc. Gör inte det. Ta betalt för din tid. Säg att du gärna kan leverera en testsida men att de får betala för din avsatta tid. Anslut dig till facket och ta hjälp att skriva kontrakt och avtal via deras jurist. Du kommer tjäna pengar på att ge en bild av hur seriös du är som företagare. Utgå från ett standardavtal som ändras efter dina villkor och förutsättningar.

Som jag tidigare nämnde så finns det en hel del fula fiskar i IT-branschen så även om du inte vill starta eget bolag utan istället vill arbeta dig uppåt, se till att försäkra din ekonomi med att gå med i fackförbund för tjänstemän privata sektorn. Å ja, jag har även provjobbat en hel månad på ett skumt bolag i Nordstan i Göteborg utan ett öre i betalt.. nej jag var inte med i facket. Gör inte mina misstag. Siktar du mot stjärna så når du trädtopparna.

Läs även artikeln Framtidsutsikterna inom It-branschen, Jobbsafari.